Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

PROSLAVA KRISTA KRALJA

Kreirano: Utorak, 25 Studeni 2014 Objavljeno: Utorak, 25 Studeni 2014

037Župa Čitluk svečano je proslavila Svetkovinu Krista Kralja, svog nebeskog zaštitnika. Cijela župa za ovu se svečanost pripremala trodnevnom duhovnom pripravom, nakon čega je u Čitluku slavljeno svečano misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

U suslavlju s fra Ivanom bili su: fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, fra Tomislav Pervan i don Tomislav Zubac, a nazočili su predstavnici političke vlasti i brojni vjernici. 

Propovijedajući fra Ivan Ševo okupljenima je poručio:

Glavna poruka današnje svetkovine glasi: Povijesni Isus Krist iz Nazareta, utjelovljeni Sin Božji, Mesija, Spasitelj i Otkupitelj svijeta, jest središte cjelokupne egzistencije …; stoga možemo čvrsto vjerovati: čitava ljudska povijest samo u Isusu ima svoj uzrok, i svoju smisao, i svoj konačni cilj, jer po njemu i za njega je sve stvoreno; tako da je njegovo biće, pravi Bog i pravi čovjek, ugrađeno u temelje svega i svakoga postojanja.

Ovu vjersku istinu, dogmu, o božanstvu Krista kao utjelovljene riječi Božje, definirao je Prvi nicejski sabor 325. godine, a nastavljajući svoju propovijed fra Ivan je okupljene podsjetio kako je papa Pio XI. slaveći 1600. obljetnicu ovog sabora u katolički kalendar uveo svetkovinu Krista Kralja kao vrhunac otajstvenog spasenja i istaknuo kako s Isusom Kristom počinje novo Božje vrijeme i novo Božje čovječanstvo, te kako je Kraljevstvo Božje ili kraljevstvo nebesko jedna od središnjih tema Isusova propovijedanja.

- Nema sumnje, čovjek je kompleksno biće. Roditelji mu daju samo psihofizičku razinu, a od Stvoritelja dobiva besmrtni dah. On se bitno sastoji od besmrtne duše po kojoj je svemoćan, ali je duša vezana za tijelo i psihu koji su „zemaljski“. Vezanost čovjeka za zemlju činu ga ranjivim, bolesnim i nemoćnim. Budući da je čovjekova duhovna dimenzija Bog, on je po njoj neograničen – po njoj sve može nadoknaditi, ozdraviti i ostvariti se. No, ako čovjek ima pozitivne i stvaralačke misli, tek tada postaje novi stvor … Čovjek može vjerovati samo nekome tko čuva njegov život, pokraj kojega zna da ostaje zauvijek živ. Stoga je vjera najprije spoznaja da čovjeka netko voli. Ja vjerujem je temeljna stvarnost onoga što čovjek jest, jer čovjek je ono u što vjeruje – kazao je fra Ivan i izrečene tvrdne dodatno osnažio izjavom bl. Majke Terezije: „Svoju snagu crpite jednostavno iz radosti za Isusa. Budite sretni i puni mira. Prihvatite sve što On daje i dajte sve što On uzima s velikim osmjehom.

 

008

013

023

043

049

 

 

Hitovi: 1560