Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

Blagdan Velike Gospe veličanstveno proslavljen u Čitluku

Kreirano: Petak, 15 Kolovoz 2014 Objavljeno: Petak, 15 Kolovoz 2014

ČITLUK – Današnja svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u narodu poznata pod imenom Velika Gospa, na veličanstven način proslavljena je i u Čitluku. Nakon devetodnevne duhovno priprave, današnje središnje svečano misno slavlje, kojem je na Gradskom groblju Podadvor nazočilo nekoliko tisuća župljana i ostalog vjerničkog puka iz Brotnja, predslavio je fra Željko Grubišić, župnik u Vitini. Svetoj misi prethodila je procesija s Gospinim kipom od župne crkve do grobljanske kapelice.

 

U nadahnutoj propovijedi, fra Željko je, uz ostalo, istaknuo :

- Kroz ove dane nešto nas potiho vuče da zastanemo od svakodnevne trke, zauzetosti poslom i osluhnemo glas koji jasno odjekuje u našim dušama. Glas nam upućuje naša Majka Marija koja nas je okupljala kroz dane devetnice, a i danas u Božje ime, kako bi čula i sve naše molitve, sve naše vapaje i prinijela ih onom koji je sve stvorio i sve nas ljubi. Bog se nije udaljio od nas, šalje svoga Sina i daje nam poslušnu i poniznu majku Djevicu Mariju za zagovornicu i to ne samo u jednom trenutku, ne samo u jednoj potrebi, nego trajno da postane naše nadahnuće, svjetionik kojeg ne možemo ne vidjeti u uzburkanom moru kojim svakodnevno plovimo - kazao je fra Željko i dodao kako u nebeskoj majci Mariji uvijek tražimo svoje utočište, odgovore na sve naše nemire. Istaknuo je kako Marija postaje naša majka i Kraljica mira, koja, unatoč svemu što je proživjela, ostala „čvrsta i postojana u vjeri, majka-uzor u vjeri i predanosti i kao takva ostala trajno nadahnuće svim ljudima, napose ženama i majkama“.

- Naša nebeska majka ne dolazi s porukama da bi nas zastrašila, nego da nas opomene i upozori na pogibelji koje nam svakodnevno prijete, poziva nas da se obratimo, da postanemo međusobno braća i sestre. Marija nas žarko voli kao svoju djecu i želi da se svi spasimo - rekao je u svojoj propovijed fra Željko Grubišić.

Na kraju se čitlučki župnik fra Miro Šego biranim riječima zahvalio fra Željku na dolasku i nadahnutoj propovijedi, a župljanima na podršci u uređenju Gradskog groblja Podadvor.

Pojedinosti s s današnje svete mise i proslave Velike Gospe u Čitluku

Svetkovina6

Svetkovina5

Svetkovina4

Svetkovina3

Svetkovina2

Svetkovina1

Hitovi: 1818